HUN-cochenille – Lisbeth Nielsen Lyrstrand

I udstillingen ”HUN-cochenille” fører billedkunstneren Lisbeth Nielsen Lyrstrand os ind i den karminrøde farves diversitet, fra Columbus til tableauer af levet kvindeliv.Den 2-4 mm lille cochenille hunlus har op gennem tiden forsynet os med den karminrøde farve. Farven har bevæget sig fra Mellemamerika med Columbus til konger og gejstlige i Europa og helt frem til i dag, hvor den bliver brugt til fødevarer og kosmetik, især læbestift. Lusene høstes til farvning, når de er fulde af befrugtede æg. Derpå tørres de i solen og males til mørkt rødt pulver, der blandes med vand.

I kælderhøjde i København K, gennem små rum, bag sarte tekstiler, gennemsigtigt pergament og vasketøj viser Lyrstrand en installation, med en skala af karminrøde farver, der spejler følelser og erindringer fra et kvindeliv. Værkerne er limet direkte på væggen eller hæftet på en snor. Et flygtigt udsagn, der let kan ændres og tilpasses til nye fornemmelser eller en sanset anelse.

Lisbeth Nielsen Lyrstrand er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi. Hun har modtaget kunstfondsmidler fra blandt andre Statens Kunstfond i DK og Sverige. Med en finurlig, undersøgende og kommenterende tilgang kredser hun i sin kunst omkring naturen. Eksempler herpå er udstillingen ”Gro” 2017 og ”En hyldest til myrekrybet” i Danske Grafikeres Hus 2019.