Dis[Place] – Emma K. Thomas

Emma K. Thomas’ udstilling, Dis[Place], er en blanding af skulpturer (strukturer) og malerier, hvor det centrale tema er omplantning/forskydning (displacement), og hvordan man reagerer psykologisk, når man finder sig ’omplantet’ i ny jord. Udstillingen afspejler også bekymringer over miljøet, og de potentielle konsekvenser af klimaforandringer.

”I starten tænkte jeg på ‘displacement’ – forskydning – som et psykologisk fænomen der relaterer til ’det indre jeg’. Jeg har været særligt optaget af den nødvendige genopbygning af ’det indre jeg’, der sker efter traumatiske oplevelser, og det aftryk, denne proces sætter på det nye ‘jeg’, der opstår. Derudover, hvordan dette ’jeg’ projicerer sig selv i den omgivende verden.

Værkerne i udstillingen refererer desuden til fysisk ‘forskydning’ eller ‘omplacering’: ’Displacement’ / Forskydning og migration af folkeslag har altid fundet sted – blot med den forskel at det ene er påtvunget, mens det andet sker frivilligt. Efterhånden som jeg har arbejdet med værkerne, er jeg i stigende grad blevet optaget af to potentielt katastrofale former for ’displacement’, der bliver mere og mere relevante: når biologiske arter fjernes fra deres oprindelige habitat – og når hele folkeslag fordrives som følge af klimaforandringer. Mit fokus har således flyttet sig fra personlige traumer og deraf følgende psykiske forstyrrelser til det aktuelle kollektive traume, som vi alle konfronteres med og bliver nødt at konfrontere.”

Emma K. Thomas er en britisk kunstner som voksede op i det nordlige England. For 10 år siden forlod hun en radiokarriere for at studere billedkunst på City & Guilds of London Art School. Siden hun blev færdig og flyttede til Danmark, har hun kombineret sin kunstpraksis med at være mor. Hun har udstillet på Charlottenborgs Forårsudstilling og deltog i skulpturbiennalen Sculpture by the Sea i Århus i 2015 med en stor installation ‘House of Cards’. Dis [Place] er hendes første soloudstilling i Danmark.