Om os

Kunstbiblioteket

Kunstbiblioteket har et meget bredt udvalg af moderne kunst i mange stilarter. Fælles for de kunstnere, vi samarbejder med, er at de alle har udstillet på en af de statsanerkendte censurerede udstillinger eller er uddannet fra et kunstakademi.
Kunstbiblioteket råder over ca. 2000 værker til udlån og salg og har samarbejde med ca. 200 kunstnere. Alle kan besøge Kunstbiblioteket og låne et maleri med hjem for en beskeden pris.

Baggrund

Kunstbiblioteket blev grundlagt i 1957 i Nikolaj Kirke af kunstner og projektmager Knud Pedersen (1925-2014). I begyndelsen af 1960erne introducerede Knud kunstbevægelsen Fluxus til Danmark, da han arrangerede de første Fluxus-forestillinger i Nikolaj Kirke i 1962.
Begyndelsen til Kunstbiblioteket var ”Byens Billede”, som var betegnelsen for staffelier til udstilling af moderne kunst rundt omkring i Danmark. Dette projekt satte Pedersen i gang i 1952. Man kunne siden låne værkerne i Byens Billede med hjem for en beskeden pris, hvilket blev så efterspurgt, at Pedersen i 1957 etablerede sig med Kunstbiblioteket i Nikolaj Kirke.
Idéen var at give den almindelige borger adgang til at se den moderne kunst, hvilket ellers dengang i 1950erne var forbeholdt de mere kunstvante borgere via museer og gallerier. Devisen var ”Kunsten ud til folket”. Alle skulle kunne låne et originalt kunstværk med hjem. Samtidig var det også tanken, at man med Kunstbiblioteket kunne hjælpe unge kunstnere på vej, som havde svært ved at finde en platform eller et udstillingssted for deres værker.
I 1970 flyttede Kunstbiblioteket til Nikolajgade 22. Kunstbiblioteket eksisterer fortsat på samme adresse og med de samme præmisser, både for lånerne og kunstnerne.

Kunstbibliotekets medarbejdere:

Bodil Riskær: Bodil har som hustru til Knud Pedersen været involveret i Kunstbibliotekets drift siden slutningen af 1960erne. Bodil står stadig – sammen med Mette – for den daglige drift som bl.a. kunderådgivning og besøg hos kunstnerne.

Rasmus Riskær-Smidt: Rasmus er søn af Knud Pedersen og Bodil Riskær. Rasmus besøger virksomheder med Billedbussen og er ofte ude på besøg hos kunstnere.

Mette Stegelmann: Mette har arbejdet i Kunstbiblioteket siden 1990. Mette har den daglige kontakt til kunder og kunstnere, både når de kommer på besøg, mailer og ringer.

Stanis Zolczynski: fotos af malerier og udstillinger til hjemmesiden.