Historie
Kunstbiblioteket blev grundlagt i 1957 i Nikolaj Kirke af kunstner og projektmager Knud Pedersen (1925-2014). I begyndelsen af 1960erne introducerede Knud kunstbevægelsen Fluxus til Danmark, da han arrangerede de første Fluxus-forestillinger i Nikolaj Kirke i 1962.
Begyndelsen til Kunstbiblioteket var ”Byens Billede”, som var betegnelsen for staffelier til udstilling af moderne kunst rundt omkring i Danmark. Dette projekt satte Pedersen i gang i 1952. Man kunne siden låne værkerne i Byens Billede med hjem for en beskeden pris, hvilket blev så efterspurgt, at Pedersen i 1957 etablerede sig med Kunstbiblioteket i Nikolaj Kirke.
Idéen var at give den almindelige borger adgang til at se den moderne kunst, hvilket ellers dengang i 1950erne var forbeholdt de mere kunstvante borgere via museer og gallerier. Devisen var ”Kunsten ud til folket”. Alle skulle kunne låne et originalt kunstværk med hjem. Samtidig var det også tanken, at man med Kunstbiblioteket kunne hjælpe unge kunstnere på vej, som havde svært ved at finde en platform eller et udstillingssted for deres værker.
I 1970 flyttede Kunstbiblioteket til Nikolajgade 22. Kunstbiblioteket eksisterer fortsat på samme adresse og med de samme præmisser, både for lånerne og kunstnerne.